СПЕЦИФІКА СМАКОВИХ ОБРАЗІВ ІНШОГО В ПОВІСТІ РОЗЕЛЛЬ ЛІМ "МАГІЧНА ЧАЙНА КРАМНИЧКА ВАНЕССИ Ю В ПАРИЖІ"

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35433/philology.2(103).2024.7-15

Ключові слова:

художній образ, образ Іншого, смак, смакові відчуття, національні маркери, повість, художнє відображення

Анотація

У статті з погляду поетики густативів проаналізовано специфіку художнього моделювання смакових образів Іншого за допомогою сенсорних відчуттів персонажів повісті канадської письменниці азійського походження Розелль Лім "Магічна чайна крамничка Ванесси Ю в Парижі". Авторка звернула особливу увагу на процес художнього відображення та презентації смакових відчуттів персонажів вказаного твору як важливих носіїв інформації про смакові образи Іншого. Проаналізована повість Розелль Лім – це художній твір, котрий презентує світ смакових відчуттів представників різних націй: французів, китайців, англійців.

Відзначено, що авторка повісті "Магічна чайна крамничка Ванесси Ю в Парижі" передала саме через смак сприйняття культури та традицій Іншого персонажами твору. Харчосмакові вподобання визначальні в долі персонажів повісті, а їхні смакові відчуття проходять наскрізно через увесь твір. Саме смакові відчуття персонажів виконують компонувальні функції в розгортанні сюжету повісті. Харчосмакові вподобання персонажів представлені як унікальні процеси, які розкривають їхній внутрішній світ, характери, сприяють комунікації між представниками різних націй. Процес сприйняття смаку має потужні комунікативні функції, адже в бажанні пізнати смак французької кухні авторка збирає персонажів повісті в серці Франції – Парижі.

Унікальність повісті Розелль Лім полягає в тому, що письменниця багатогранно презентувала художній образ смаку та вибудувала сюжет твору літератури так, щоб указаний образ став багатофункціональним у розкритті характерів персонажів, їхніх психоемоційних станів. Цей образ виконує такі важливі функції в повісті: об’єднувальну, естетичну, характеристичну, інформаційну.

Письменниця презентувала сприйняття смаку представниками різних націй: канадцями, французами, китайцями, тобто максимально глобалізувала смакові відчуття персонажів повісті.

Посилання

Absaliamova, L. (2020). Sotsialno-psykholohichni faktory, shcho vplyvaiut na kharchovu povedinku liudyny [Social and psychological factors that influence human eating behavior]. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia psykholohichni nauky. Iss. 7. Pp. 3–11. [in Ukrainian].

Haliutskykh, I. (2016). Sensornyi kontsept Zapakh /Smell u khudozhnomu dyskursi (na materiali khudozhnoi prozy anhliiskoho postmodernizmu) [The Sensory Concept of Smell in Artistic Discourse (on the Material of English Postmodernism Fiction)]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu. Seriia: Filolohiia. № 22. Pp. 86–88. [in Ukrainian].

Hnatiuk, L., Antonova, M. (2020). Vymir avtorskoi sensoryky u tvori S. Moema "Teatr". [The Dimension of the Author's Sensibility in S. Maugham's "Theater"]. Movoznavchyi visnyk. № 32. Pp. 84–92. [in Ukrainian].

Davydenko, V. (2014). Smak ta smakova chutlyvist – nevid’iemna skladova fiziolohichnoho funktsionuvannia zuboshchelepnoi systemy, yikh zminy pry povnii vidsutnosti zubiv. [Gesso as a marker of identification of the intercultural environment]. Visnyk VDNZU "Ukrainska medychna stomatolohichna akademiia". Vol.14. Iss. 3 (47). Pp. 293–299 [in Ukrainian].

Ishchenko, O. (2020). Hastyka yak marker identyfikatsii mizhkulturnoho seredovyshcha [Gastics as a marker of identification of an intercultural environment]. URL: http://www.sci-notes.mgu.od.ua/archive/v32/48.pdf (reference date: 28.08.2024.) [in Ukrainian].

Kuznietsov, M., Zaika, Ye., Khodykina Yu. (2019). Psykholohiia motornoi pam’iati: prykladni aspekty [Psychology of motor memory: applied aspects]. Monograph. Kharkiv: Disa Plius. 446 p. [in Ukrainian].

Lim, R. (2023). Mahichna chaina kramnychka Vanessy Yu v Paryzhi: povist; perk. z anhl. B. Smniakevych ta I. Veremii [Vanessa Yu's magical tea shop in Paris]. Kharkiv: Vivat. 320 p. [in Ukrainian].

Mykhyda, S., Kobzei, N. (2023). Smak u teksti y poza tekstom: estetychnyi ta literaturoznavchyi aspekty [Taste in and out of the text: aesthetic and literary aspects]. Naukovi zapysky. Seriia: filolohichni nauky. Iss. 2 (205). Pp. 131–142 [in Ukrainian].

Sydorenko, T. (2017). Tropeika zapakhu i smaku u funktsionalnykh vyiavakh (na materiali romaniv Dzh. Khariss ta E. Bauermaister) [The Tropheic of Smell and Taste in Functional Manifestations (Based on the Novels by J. Hariss and E. Bauermeister)]. Naukovyi visnyk DDPU imeni Ivana Franka. Seriia: Filolohichni nauk. Movoznavstvo. № 7. Pp. 173–176 [in Ukrainian].

Yaremenko, N. (2020). Sensorni obrazy v khudozhno-literaturnii proektsii povisti E.-E. Shmitta "Dytia Noia" [Sensory Images in the Artistic and Literary Projection of E.-E. Schmitt's "The Child of Noah"]. Literatury svitu: poetyka, mentalnist i dukhovnist. Iss. 14. Pp. 154–163 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-11-25

Номер

Розділ

ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО