МОДУС СПОГАД У ХУДОЖНЬОМУ ПРОСТОРІ ТВОРІВ НАТАЛЕНИ КОРОЛЕВОЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35433/philology.3(101).2023.38-47

Ключові слова:

спогад, інтертекстуальні включення, автобіографічна пам’ять, досвід, сюжет, самосвідомість

Анотація

У статті розглянуто специфіку та функції спогадів у структурі малих прозових жанрів Наталени Королеви. Авторка статті акцентувала на особливостях моделювання оповіді, котра розгортається у формі спогадів. Мета статті полягає в тому, щоб аналітично осмислити місце та функції спогадів у структурі сюжету малої прози Наталени Королеви.

У результаті аналізу було з’ясовано, що спогад варто розглядати як важливий компонент автобіографічної пам’яті, адже саме такі спогади належать до персональних та демонструють особистий досвід наратора. У спогадах автобіографічної пам’яті Наталени Королеви переживання себе як суб’єкта досвіду реалізується завдяки постійному вживанню таких персональних займенників: "я", "мені".

Помічено, що композиційно спогад у структурі оповідань Наталени Королеви зазвичай розміщений у пролозі, де авторка обґрунтовує причини, мотиви його реанімації та презентації, зазначає його значущість для її автобіографічної пам’яті. Ось тому письменниця вказує дату, рік або ж конкретне місце подій, що надає такими спогадам переконливості та достовірності, а також підкреслює їхню важливість у формуванні життєвого досвіду авторки.

У більшості оповідань переважають епізодичні спогади, але є й такі, у яких презентовані значущі події в житті оповідачки, котрі стали для неї визначальними, карколомними. Окрім спогадів про пережитий досвід власних мандрівок, Наталена Королева легко ділиться з читачем спогадами про особистостей, із якими була знайома, та пропонує власні міркування про їхню долю, характеризує їхнє життя, виявляє свої симпатії чи антипатії. Саме в таких спогадах вона максимально відверта перед читачем.

Відзначимо, що в спогадах письменниця послуговується інтертекстуальними включеннями, котрі значно увиразнюють усі пережиті Наталеною Королевою емоції, а особливо під час її далеких археологічних мандрівок. Зазначимо, що інтертекстуальні включення в структурі спогадів також виконують певні функції, а саме: акцентуальні, образотвірні, ілюстративні.

У спогадах письменниця рефлексує власний життєвий досвід, а її згадки стають своєрідними маркерами минулого життя, за яким вона сумує, ностальгує.

Посилання

Болотова В. Види перспектив спогадів в автобіографічній пам’яті. Психологія та соціальна робота. 2019. Т. 24. Вип. 2 (50). С. 20–34.

Буслаєва К. Космологічні міфомотиви: бінарна опозиція "вода"/"вогонь" як вияв пантеїстичності світовідчуття у творчості Наталени Королевої. Сучасні проблеми мовознавства та літературознавства: матеріали Всеукраїнської наукової конференції; відп. ред. Сабадош І. В. Ужгород, 2007. Вип. 11. С. 4953.

Ковальчук Ю. Інтертекст як ключовий прийом створення власного інтерпретаційного "дивоствіту" у збірці оповідань "Легенди старокиївські" Наталени Королевої. Закарпатські філологічні студії. Вип. 14. Т. 2. 2020. С. 161–169.

Ковпік С. Унікальність культурологічного коду прози Наталени Королевої крізь призму інтертекстуальності. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія: Філологія. Випуск 1 (49). 2023. С. 59–64.

Королева Н. Життя і творчість у документах та матеріалах (до 120-річчя з дня народження): збірка документів; уклад. та автор передмови І. Тюрменко. Київ: Дельфін, 2008. 88 с

Королева Н. Силует; упорядкув. і прим. Н. І. Лисенко; худож.-оформлювач Т. О. Калюжна. Харків: Фоліо, 2020. 252 с.

Переломова О. Лінгвокультурні коди інтертекстуальності українського художнього дискурсу: діахронічний аспект: монографія. Суми: Вид-во СумДУ, 2008. 208 с.

Смушак Т. Мотив самотності у автобіографічній творчості Наталени Королевої та Ірен Немировськи (на матеріалі повісті "Без коріння" та роману "Вино самотності"). Наукові записки Харківського національного педагогічного університету імені Г. Сковороди. Серія: Літературознавство. Вип. 3 (79). Ч. 2. 2014. С. 212–225.

Усачова К. Світ легенд Наталени Королевої. Дивослово. 2012. № 6. С. 42–50.

Фірман О. Жанрово-стильові особливості прози Наталени Королевої: дис. … канд. філ. наук 10.01.01. Тернопіль, 2019. 216 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-29

Номер

Розділ

ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО